Meningkatkan Sistem Pengurusan Pelawat dengan Panel Diri Pelawat Panggilan Video
Brochure
Panduan pengguna
Permintaan untuk petikan / demo
Soalan Lazim
Bercakap terus kepada pelawat secara real-time melalui Video Call App.
Pelawat dan pemilik boleh berkomunikasi menggunakan mod tatas muka atau muka-ke-suara.
Gantikan sistem interkom yang mahal dan ketinggalan zaman.
Menawarkan pelawat dengan panel / kiosk Pengurusan Pelawat layan diri.
Potong kos operasi dengan mengurangkan keperluan untuk tenaga kerja (pengawal).
Semua lawatan dibenarkan oleh penyewa lengkap dengan rekod jejak audit.
Bukti visual pelawat direkodkan untuk rujukan keselamatan.
Mengintegrasikan dan berinteraksi dengan Panel Pengawal I-Vizit untuk mengawal akses Kawalan Akses Pelawat.
Mengintegrasikan dengan i-Vizit untuk mengurangkan masa menunggu pengunjung.
Boleh bekerja dengan TimeTec BLE-2 untuk akses penghalang pintu dan pintu.
Memohon kepada pelawat terdaftar atau berjalan masuk dalam persekitaran sepenuhnya atau separuh automatik.
Tablet i-Comm dilengkapi dengan panel desktop DIY.
NOTA: Kadar panggilan video akan dikenakan secara berasingan, hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut.
Aliran proses
Senario 1 - Menggunakan i-Comm di sebuah Enclave Penuh Automatik

1. Apabila pelawat mencapai lobi kejiranan, dia boleh menggunakan i-Comm untuk memanggil video pemilik unit, pelawat pra terdaftar boleh mengimbas kod QR mereka.
2. Pemilik unit akan menerima panggilan video ini pada aplikasi i-Neighbour yang dipasang pada telefon pintarnya.
3. Pada masa yang sama, pemilik unit boleh melihat aliran video yang ditangkap oleh kamera hadapan tablet untuk meluluskan pengunjung.
4. Jika pemilik unit meluluskan pelawat, semua video akan ditamatkan dengan serta-merta. Bagi komuniti yang memerlukan lapisan keselamatan tambahan, panel i-Comm boleh disematkan dengan TimeTec OCR untuk pelawat untuk menunjukkan lesen IC / Pemandu / Pasport mereka untuk tujuan rekod.
5. Selepas pengesahan, tablet akan menghantar arahan kepada BLE-2 yang ditetapkan untuk mencetuskan fungsi membuka pintu. Jika pintu tidak dibuka, pelawat juga boleh menyentuh skrin untuk mencuba semula dalam masa 30 saat.
6. i-Comm akan memaklumkan pelawat untuk mengambil gambar Kod QR yang dipaparkan di skrin atau ID QR yang akan digunakan untuk keluar kemudian. Langkah ini boleh diabaikan jika kondominium melengkapkan laluan dengan butang tekan keluar.
7. Jika tidak, apabila keluar dari lobi, pengunjung perlu mengimbas kod QR atau memasukkan QR ID pada panel tablet keluar i-Comm supaya dibenarkan.
Senario 2 - Menggunakan i-Comm di Enclave Secara Automatik Sepenuhnya yang telah Bersepadu Dengan Panel Penjaga I-Vizit


1. Apabila pelawat tiba di rumah penjaga, dia boleh menggunakan i-Comm untuk memanggil video pemilik unit sementara pelawat terdahulu boleh mengimbas kod QR mereka. Bagi pelawat masuk, dia akan ditunjukkan tablet yang dipasang dengan i-Comm App oleh pengawal di mana dia boleh meneruskan panggilan video kepada pemilik unit. Sila ambil perhatian bahawa pelawat mungkin dikehendaki menyerahkan lesen / kad ID / Pasport Pemandu mereka kepada pengawal bagi tujuan rekod.
2. Pemilik unit akan menerima panggilan video ini pada aplikasi i-Neighbour yang dipasang pada telefon pintarnya.
3. Pada masa yang sama, pemilik unit boleh melihat aliran video yang ditangkap oleh kamera hadapan tablet untuk meluluskan pengunjung.
4. Selepas pengesahan, pelawat perlu meletakkan Lesen / Kad Pengenalan / Pasport pemandu mereka di slot yang ditetapkan untuk panel / kiosk i-Comm untuk merekodkan data melalui OCR atau menyerahkan Lesen / Kad Pengenalan / Pasport pemandu mereka kepada pengawal untuk pengimbasan.
5. Sebaik sahaja maklumat yang relevan iaitu maklumat dan unit pelawat yang dilawati, telah ditangkap, data akan dipaparkan di panel penjaga untuk pengawal bertugas untuk mendaftar masuk pengunjung.
Nota: Bagi pelawat masuk, pengawal harus memulangkan kelayakan pelawat dan pelawat perlu memulangkan tablet i-Comm sebelum pelawat boleh mendaftar masuk.
6. i-Comm boleh diintegrasikan dengan TimeTec BLE-2 untuk akses pintu penghalang untuk memudahkan proses daftar masuk untuk pelawat masuk.